Otomobili bir arıza sebebiyle sanayiye götürdüğünüzde ustalar motora bir göz gezdirir ve arıza sebebini söyler. Ancak çoğu zaman tam olarak ne demek istedikleri anlaşılmaz. Yada otomobillerden anlayan insanların konuşmalarına kulak misafiri olduğunuz zaman anlamadığınız terimlerden bahsettiklerini duyarsınız. Bu terimlerin bazılarından bahsedeceğim.
Ben aşağıda aklıma gelen terimlerden bahsetmeye çalıştım. Sizlerde aklınıza gelen bu tarz terimleri yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.
Bujiler benzinli araçlarda ateşlemeyi sağlayan sistemlerdir. Her piston için bir adet buji bulunmaktadır. Aküden gelen voltajı çok daha yüksek bir voltaja çevirerek pistonları ateşler. Bujileri oluşturan parçalardan olan platinin zamanla yıpranmasıyla oluşan arızadır. Platin meme yapmış diye de söylenebilir. Törpü ve zımparayla tamiri gerçekleştirilebilmektedir.
Aklınıza hemen arabaya kurşun yağdırmak gelmesin 🙂 Genellikle aküsü bitmiş olan manuel otomobillerin çalışmasını sağlamak için vites boşa alınır ve otomobil itilir. Otomobil bir ivme kazandığı zaman marşa basılır ve çalıştırılır.
Bu arıza pistonlarda ki segman parçasının arızalanması ve yıpranması sonucu oluşur. Segman, silindir ve pistonlar arasında oluşabilecek sızıntıları(Egzoz gazı) önleyen ve bu gazların kartere gitmesini engelleyen parçadır. Segman parçası yıpranır ve görevini yerine getiremezse egzoz gazı kaçakları karterde girecektir ve yağ çubuğunu yada yağ kapağını açtığınızda hava gelecektir. (Yağ kapağı açıldığında az da olsa üfleme yani hava gelebilir bu bir arıza belirtisi değildir normaldir ancak yağ çubuğundan hava geliyorsa otomobilinizi acilen bir motorcuya götürmenizi tavsiye ediyorum.)
Otomobil fazla zorlandığı zaman yada pistonlarda yapılan yanlış tamirat yada modifikasyon sebebiyle piston kolunun kırılması ve pistonun fırlayarak motor bloğunu delerek dışarı çıkması motorun kol çıkarması olarak adlandırılıyor.
Otomobillerden anlayanların ve zamanında eski otomobil kullanmış sürücülerin illa ki başına gelmiştir. Motor kettle mı diyen arkadaşlar olabilir. Onlar için bundan da bahsetme gereği duydum. Motor soğutma sıvısı fan arızası conta yanması gibi çeşitli sebeplerden dolayı kaynama derecesini geçer ve kaynamaya başlar. Motor soğutulamayacağı için ciddi zarar görebilir tabii ki.
Bayır aşağı motor frenini de kullan yoksa balataları çabuk yersin diyen fren ustaları… Motor freni arabanın düşük viteslerde tutulup hızlanmasını engellemek için çok etkili bir yöntem. Bayır aşağı yüksek viteslerde inerseniz araba devir doldurmaya devam edeceği için sürekli hızlanacaktır ve sürekli fren basmak zorunda kalacaksınız. Düşük viteste ise deviri çabucak doldurup vites yükseltene kadar hızlanamayacaktır.
Arkadan itiş arabaların ani ivme kazanmaları sonucunda arka kısmının ön kısımdan bağımsız bir şekilde hareket etmesidir. Özellikle Tofaş ve BMW marka otomobiller ile sık sık yapılan bir eylemdir. Aslında çok tehlikeli ve kazaya sebebiyet verebilecek bir olaydır. İstemsizce olabileceği gibi genelde gösteri amaçlı yapılıyor.
Motoru açmak burada mecazi anlamda kullanılmış tabii ki 🙂 Sıfır arabalarda motorun tam anlamıyla kendine gelmesi (Mekanik parçaların birbirleriyle çalışmaya alışması ve oluşacak aşınmaları minimuma indirmek gibi) için 1000-3000 KM arası rodaj süresi olur. Bu süre zarfında araba devirli ve normal yüklerde çalıştırılmalı motor zorlanmamalıdır. Bu işleme motor açma işlemi denmektedir.